ПРОГРАМИ НАУЧНО-ОБРАЗОВНОГ ЦЕНТРА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ ШКОЛСКЕ 2023/24 ГОДИНЕ

ПРОГРАМИ НАУЧНО-ОБРАЗОВНОГ ЦЕНТРА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ ШКОЛСКЕ 2023/24 ГОДИНЕ

У новој школској години (2023/24) имамо изнанеђење за мале и велике научнике:

- Позивамо наше полазнике који су завршили програме Научно-образовног центра за децу и младе да нам се пријаве на имаил: eksperimentalci2023@gmail.com уколико су заинтересовани да нам се прикључе као асистенти.

-Позивамо заинтересоване другаре да се прикључе експерименталцима путем имаил: eksperimentalci2023@gmail.com.

 

Пројекат „Експерименталци 2023“ реализоваће се током септембра и октобра 2023 и полазници ће имати прилику да се упознају шта ради научник, а шта архитекта. Да науче да изведу неки занимљив експеримент и да науче како настаје град, кућа или стан. Број места је ограниче. Пројекат је суфинансиран ода стране Канцеларије за младе, Град Београд. Неопходно је пријављивање путем линка: https://forms.gle/gtihwxcjAdc3py2P9

Програм “Путовање у свет науке“ намењен је деци од 4 до 12 године где деца имају прилику да самостално или уз нашу асисестенцију ураде експеримент, заједно са нама продискутују и донесу закључак о различитим феноменима. Осим урађеног експеримента деца у зависности од узраста цртају или описују свој експеримент како би после одређеног периода били способни да га сами понове. Из часа у час експеримети постају сложенији и допуњују претходно стечено знање. Познавањем експеримената деца касније у школи боље разумеју градиво из предмета Свет око нас, Природа и друштво и стварају добру основу за разумевање природних наука у вишим разредима кроз предмете биологија, физика и хемија.

Програм „Владај зоном хемије“ намењен је ученицима VII и VIII разреда. Програм комбинује традиционални приступ класичних предавања и вежби из области хемије са практичним и експерименталним аспектима са намером  да изложено градиво што више приближи дјацима који можда неће студирати хемију али им је она изузетно важна у будућој професији.

Потребно је поставити добре темеље и сви проблеми се решавају. Хемија је најмлађа природна наука а уско је повезана са биологијом, физиком и другим природним наукама. Данас се ниједна људска делатност не може замислити без примене знања из хемије. Значајна је пре свега за примењене науке попут медицине, фармације, агрономије, металургије итд. Упознавање са елементима, периодним системом и хемијом као науком најбоље је уз помоћ експеримента. У свакодневном животу одвија се бесконачно пуно процеса који се могу објаснити познавањем хемијских законитости. Циљ програма је да се кроз експериментални рад приступи решавању задатака и упознавању са хемијским појавама.

 

Школску годину као и до сада завршавамо манифестацијом „Научијада 2024“, где ће полазници моћи да покажу научено градиво, као и своја истраживања широј јавности.

 

Током ове школске године наши полазници ће учествовати на научним фестивалима, а старији полазници на такмичењима Регионалних центар као и осталим која су предвиђена Календаром такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

Пријављивање ће трајати дo 31.08.2023. године.  Групе ће бити формиране до понедељка 05.09.2022. године.

 

Број места је ограничен.

 

Пријављивање путем линка:

 

Програм „Путовање у свет науке“: https://forms.gle/ky52SgiM9XVq73ct7


Радујемо се дружењу!